Blog: writings

In the Night

Nightfall sits quietly pretending to be content,
But I know the truth, don't I?
It dreams of the mystery in the shadows,
The elegance of midnight whispers,
Nightfall secretly desires to be dawn.

Sloppy Joe

Last night, I suddenly got hungry,
in a way that rarely happens to me
It was ten o'clock while the northern night
was well underway
my daughters and their guest were sitting
on the terrace and chatting
I lit the stove and took the meat sauce
out of the fridge
I put four tablespoons of sauce
on the hot pan and cracked an egg
I made the best Sloppy Joe of my life
and ate it with delight
In a beautiful purple night woven from satin

Read more…

Umjetna inteligencija i Platonove kardinalne vrline

Uvod

Na mom radnom stolu, i na poslu i u domu, stoji samoljepljiva cjeduljica prikačena za monitor sa četiri riječi koje me povremeno podsjete šta je ono što bi nas trebalo činiti dobrim ljudima i činiti naše živote ispravnim i moralno korektnim. Te četiri riječi potiču iz antičke Grčke, i mislim da su više nego relevantne i dan-danas, iako se savremeno društvo i civilizacija u velikoj mjeri razlikuju od drevne Atine i drugih grčkih polisa. Nekada su samo muškarci određene starosne dobi i društvenog statusa mogli odlučivati o sudbini cijelog društva, a danas imamo sreću što živimo u vremenu kada je ljudska civilizacija dostigla svoj zasad najveći stepen razvijenosti i blagostanja, uprkos svim postojećim izazovima i nedaćama koje nam još uvijek stoje na putu. Kao što mnogi s pravom pretpostavljaju, nalazimo se na pragu nove paradigme, koja bi potencijalno mogla uputiti cijelo čovječanstvo na jedan drugi stepen razvoja i u drugačiju civilizacijsku putanju od ove dosadašnje, u kojoj smo ovisili isključivo od ljudske dosjetljivosti, kreativnosti i snalažljivosti. Put od sada bi mogao biti korigovan i upravljan čak i od nekih drugih faktora koji još uvijek nisu dio ljudskog korpusa. Naravno, govorim o autonomnim mašinama, robotima, kiborzima, dronovima, digitalnoj besmrtnosti i najzad onom što će biti nova materija koja će povezivati pomenute subjekte i mnogo drugih elemenata u našem društvu - umjetna inteligencija.

Read more…

Den bedste generation

Der kommer igen et nyt år lige om lidt. Her er et digt, jeg skrev for seks år siden, som handler om nutidens fiksering på nytårsritualet og alt det indebærer.

Den bedste generation

hvor er det hyggeligt med alle
 de nytårsraketter der bliver
  sendt til himlen
alle de forhåbninger og ønsker
om et bedre og lykkeligere år
 end det ubehagelige og trælse 2017

uhyrlige mængder af alkohol, krudt
 og afsides prioriteringer drukner
  de flestes oprigtige ønsker om
   en bedre, mere ensartet verden

det er lidt over midnat og jeg ser en film
 jeg kan mærke at vi er i gang
  med at ændre vores fremtid

Den smukkeste sang

jeg spiste morgenmaden
og jeg hørte solsorten synge
den vidunderligste sang
op på det kridhvide terrassehegn
var det mon dig der ønskede
at forsikre mig at du havde det godt

Read more…

Et menneskes teknologivalg

Jeg har ofte undret mig over menneskets manglende vilje til selvbestemmelse i næsten alle henseender af vores liv og dagligdag. Spørgsmålet om vores fri vilje har man diskuteret siden de tidligste græske stoikere frem til i dag, men en udtømmende relation om fri vilje og det emne jeg omtaler i denne tekst vil jeg gemme til en anden gang. Udover den eksistentielle del, har jeg altid været interesseret i, hvorfor vi mennesker ikke har større nysgerrighed, når det kommer til valg af vores computere, mobiltelefoner og andet teknologiudstyr. Som udgangspunkt vil jeg tage mig selv som et eksempel.

Read more…

Vi lever

Image without description

Den konstante trussel mod freden på Balkan

Vi lever i en turbulent, usikker og ustabil verden, der befinder sig i en konstant forandring siden Berlinmurens fald og globaliseringens nådesløse fingre for alvor indtog verden for tredive år siden. Danmark har dog ikke en eksistentiel angst som det var tilfældet stort set i hele landets historie, da vi ikke længere har fjender i nærheden, der truer os på livet eller i det mindste modarbejder vores interesser. Men mens de fleste i landet i dag ikke føler sig direkte truet af russiske faldskærmstropper eller atombomber, er der andre faktorer, der skaber usikkerhed og frygt, bl.a. tildels flygtige begreber som international terrorisme, flygtninge, indvandrere og klimaændringer. Kommunismens ekspansion ligger ikke længere i toppen af danskernes frygtliste, men dens fald for tre årtier siden betød døden for flere engang mægtige riger inklusive Sovjetunionen og Jugoslavien.

Read more…

Ogledala sjaj

Što godine prolaze
to jezik maternji sve kržlja više,
sporo zalazi poput
umornog sunca.

Um se svjesno bori,
odolijeva teško nadolazećim mislima,
usprostavlja se sve tiše
najezdi tuđeg rezona.

Sve otuđenije je zavičajno nebo,
baš kao i mentalni sklop
domaćih ljudi, pamćenje se njiše,
ogledalo u magli gubi svoj sjaj.

Gubi nam se trag negdašnjeg doba,
ostajemo li isti oni
što su nekoć znali za sebe?

Lidt før 6:27

Jeg forlader kliken ved søens strand. Det er bælgmørkt, jeg sætter mig i en fiskerbåd og begynder at padle mod søens midte. Jeg ser lejlrbålets lys og beslutter at komme nærmere. Da jeg er tyve meter væk, ser jeg flere personer, der sidder rundt om bålet. Der er David Carradine, Michael Madsen og to andre. Carradine løfter sit gevær da han ser mig træde nærmere fra mørke. Jeg står i vandet ved et træ.

– Hey drenge, hvordan går det? – spørger jeg med venlig stemme.

Read more…

Linux Mint

Det hele startede som en joke. Jeg snakkede med en ven og vi kom til at diskuttere den stigende ustabilitet i Microsoft Windows. Jeg begyndte at igen opleve den frygtede Blue Screen of Death (BSoD) efter mange, mange års fravær på min Windowsmaskine. Derudover snakkede vi om stigende privatlivets krænkelser, især fra de store techgiganter Facebook, Microsoft, Google og andre. Disse virksomheder lever af deres brugeres informationer, som hele tiden samles, sorteres i og sælges videre til andre virksomheder, eller de udnytter selv for at servere flere reklamer for os. Som man siger, hvis et produkt er gratis, er du selv et produkt, og det er netop, hvad vi, brugere, faktisk er blevet siden vi begyndte at bruge Facebook, Gmail, Instagram, Windows og YouTube. Disse produkter er ofte gratis i en eller anden forstand, men virksomheder, som står bag disse tjenester, samler hele tiden oplysninger af deres brugere og anvender dem som de lyster, oftest er det nok i en eller anden kommerciel form.

Read more…

Bajram

Danas je Bajram. Taj praznik mi je zasigurno bio najdraži praznik još od najranijeg djetinjstva. Taj osjećaj i te doživljaje pokušao opisati u priči "Miris Bajrama", objavljenoj u mojoj zbirki pripovijetki Sjene izgubljenog vremena.

Read more…