Blog: dansk

Leave the World Behind

Når skæbnen kradser på samfundets dør og apokalypsen kaster sine lange, dystre skygger, vil vi være klar og forberedte til nye udfordringer? Hvordan former vi vores handlinger i lyset af en pludselig og ubekendt fare? Hvordan ville vi handle, hvis verden omkring os kollapser fuldstændigt? Filmen "Leave the World Behind" kaster os ind i dette dystopiske landskab, hvor en families idylliske ferie bliver den kritiske prøve på overlevelse og tillid.

Read more…

Psykologi og eksistens

Viktor Frankl er kendt for sin banebrydende bog "Psykologi og Eksistens," der på unik vis beskriver sin eksistentiel rejse gennem livet i koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig.

Frankl beskriver kz-lejrene som en barsk verden, hvor mennesker konfronteres med overlevelse i skyggen af død og barbari. Han skildrer lejren som en skueplads, hvor menneskelig adfærd i ekstreme situationer udspiller sig på en grænse mellem det yderste ondskab og det sublimt gode.

Bogens omdrejningspunkt er Frankls egne oplevelser i kz-lejrene, inklusive hans egen nummerering '119.104' og det liv, han levede i de mest barske betingelser. Han beskriver forskellige typer af fanger – fra de brutale kapoer til dem, der klarede sig ved at undgå konfrontationer.

Frankls udsagn om, at mennesket bevarer sin frihed til at vælge sin holdning over for livets omstændigheder, skinner klart igennem. Han pointerer, at selv i det værste scenario bevarer mennesket sin frihed til at finde mening.

En af andre bogens hovedpointer er betydningen af at finde mening. Frankl beskriver, hvordan mennesker, der mistede følelsen af formål, udviskede og til sidst døde i lejrene. Han introducerer logoterapi, hvor søgen efter mening er den primære drivkraft. Logoterapien adskiller sig fra andre former for terapi ved at fokusere på fremtiden og patienternes opgaver og hensigter.

Frankl illustrerer også begreber som 'noogene neuroser', der opstår som følge af konflikter mellem moralske værdier, og 'paradoksal intention', en teknik brugt i terapi til at udfordre frygt ved at skabe et paradoksalt ønske.

Bogen afspejler ikke blot grusomhederne i lejrene, men også menneskets evne til at finde mening og handle på trods af ekstreme vilkår. Frankls arbejde viser, hvordan mening kan findes gennem handling, oplevelse og endda lidelse.

"Psykologi og Eksistens" skubber os til at reflektere over, hvad det virkelig vil sige at være menneske, og fremhæver den utrolige evne, vi har til at bestemme vores eget liv. Derfor en klar anbefaling herfra.

Prag

Jeg er lige vendt tilbage fra en skoletur til den europæiske juvel - Prag. Det er altid et dejligt gensyn med byen, som for mig er noget af det bedste Europa har at tilbyde besøgende.

Vi har selvfølgelig besøgt det uundgåelige astronomiske ur, som er knyttet til det Gamle Rådhus i Prag. Uret blev bygget i 1410 af Mikuláš of Kadaň, og er i dag det ældste fungerende astronomiske ur i verden. Vi har også besøgt den travle Karls Bro, som blev færdigbygget i begyndelsen af 1400-tallet. Den er 9,5 m bred og 516 m lang.

Udsigt over byen fra Prags borg
Udsigt over byen fra Prags borg

Read more…

Et strejf af lykke

Kan du være et menneske nok til at søge om tilgivelse? Det er basalt set det centrale spørgsmål i den bosniske film Et strejf af lykke (Najsretniji čovjek na svijetu, 2022). I filmen følger vi Asja, som er en 45-årig kvinde, der bor i Sarajevo og hun befinder sig til et dating-party for at møde nye mennesker. Hendes match er Zoran, en jævnaldrende som umiddelbart ikke er efter kærlighed. Under deres kontrollerede møde finder Asja ud af, at Zoran faktisk søger tilgivelse for noget han gjorde under den serbiske krig mod Bosnien i 1993.

En scene fra filmen
Zoran fortæller Asja, at han, som serbisk soldat, beskød sin by, Sarajevo.

Read more…

Sushi med venner

I forbindelse med Amras digtsamlingen "Nordbanen" har Amra og jeg været ude at spise med venner. Denne gang stod sushi for tur. Selvom mændene i grupper ikke er naturlige elskere af sushi, især dem med rå fisk i, var der alligevel noget godt for alle.

sushi1.jpg sushi2.jpg sushi3.jpg
Read more…

Nordbanen

Vi har modtaget det første eksemplar af Amras flotte digtsamling "Nordbanen", som jeg skrev om et par uger siden. Alle digtene er skrevet de sidste fem år. Digtsamlingen indeholder 26 digte i alt, som er inddelt i tre emner: Livet, Natur og Univers.

Read more…

Nordbanens bogomslag

Amra har skrevet nogle digte de sidste år og vil gerne lave en digtsamling. I den sammenhæng har jeg lavet et par forslag til bogens omslag.

Jeg startede det første forslag med noget mere minimalistisk stil, hvid baggrund og lignende, men endte med grøn baggrund og et flot AI-genereret billede af en hjerte lavet af blomster. Symmetrien og proportioner var der, men der manglede dynamik og wow-effekt.

Read more…

5000 skridt om dagen

Jeg kan huske, da man kunne læse, at man skulle gå mindst 15.000 skridt, hvis man ville være sund, og at 10.000 skridt bestemt ikke var nok. Så kom der nyhedsartikler, der påstod, at nu var 10.000 nok, ikke mindst fordi det styrkede knogler.

Read more…

Kobo Clara 2E

Efter mere end tolv år med den trofaste Kindle, som bare ville ikke vågne igen (og jeg har prøvet forskellige tricks - uden held), var der endelig tid til at finde en ny læseven. Da Amazon er ret aggressiv med reklamer på de nye Kindle-versioner, har jeg været på udkig på en ny e-bogslæser. Jeg kiggede på forskellige e-bogslæsere, nogle var billigere, andre dyrere, men det blev Kobo Clara 2E, da jeg læste nogle positive anmeldelser.

Kobo Clara 2E
E-bogslæser Kobo Clara 2E

Read more…

Tur til Østfyn

Det har været en dejlig, men også en blæsende og regnfuld julidag. Amra og jeg valgte at tage på en udflugt, og det var ikke bare i nærheden af Vejle, hvor vi bor. Den heldige vinder blev Østfyn, Fyns Hoved og den tidligere købstad Kerteminde, som ligger på den østlige side af Fyn og som i dag har Fyns største fiskerihavn.

Fyns Hoved
Det er den fynske kyst ved Hasmark man kan se i horisonten.

Read more…

Toves værelse

Som en der har undervist Tove Ditlevsen og hendes forfatterskab, har jeg glædet mig til at se den nye film Toves værelse. Jeg forventede faktisk en biografisk film, der vil fortælle en bred historie om Toves liv, udfordringer og bedrifter, men i stedet for oplevede jeg et sandt kammerspil, hvor hele filmen foregår i Toves opholdsrum.

Filmen er rigtig godt skruet sammen, og skuespillerne gør det rigtig godt. Jeg vil især fremhæve et fremragende skuespil af Lars Brygmann, der spiller Toves sadistiske mand Victor. Hvis man kender til Toves liv og hendes forfatterskab, er filmen anbefalelsesværdig.

Read more…

På restaurant med vennerne

Hvert år på denne tid mødes vi med vores venner og tager på et restaurant. Det er blevet en tradition, som vi startede sidste år, og vi er blevet enige om at holde den i live. Vi har ikke nogen specifikke krav til de restauranter vi vælger, men vi foretrækker generelt steder med et godt omdømme. Vi går ikke efter almindelige pizzeriaer eller typiske shawarmaboder.

Read more…