Dino F. Avdibegović

Superliga fra helvede

Categories: [misc], [dansk]

De største europæiske fodboldklubber pønser igen på en elitær fodboldliga, forbeholdt kun de allerstørste og rigeste klubber. Der er ikke engang plads til klubber som Ajax, Sevilla, Porto, Roma og PSV i den nye piratkonstruktion. Man har snakket og varslet om en ny europæisk fodboldturnering kun for de rigeste i lang tid, bl.a havde den tidligere Arsenalmanager Arsene Wenger forudset Super League allerede i 2009. Han kritiserede idéen dengang, og det gør han også i dag. Det er dog godt, at der stadig findes fornuftens stemmer i fodboldens verden, der siger imod de nye planer fra nogle af de største klubber. Bayern Munchen, Borussia Dortmund og PSG ønsker ikke at deltage i fremtidens Super League, selv om de vist alle er blevet inviteret inde i varmen. Bayerns direktør Rummenigge har allerede lagt afstand til planerne om piratligaen og sagt, at klubben hellere vil støtte reformen af nuværende Champions League.

Jeg har kritiseret faktisk også den nuværende Champions League siden dens oprettelse i 1993, da den afløste, i mine øjne, den eneste rigtige europæisk turnering for de bedste nationale fodboldkluber, nemlig European Champion Clubs' Cup eller som man kaldte den på dansk - Den Europæiske Mesterholdsturnering. Det var og burde være den turnering, hvor de bedste klubber (altså, kun nationale mestre) fra alle europæiske nationale turneringer ville deltage om pokalen og titlen som Europas fodboldmestre.

Hver gang jeg sagde min holdning, blev der svaret: Men det hele drejer sig om penge, og hvem gider se ukendte klubber spille mod hinanden? Og ja, det kan da godt være, at det ikke er lige så sjovt at se Ararat Yerevan spille mod CFR Cluj som fx Barcelona mod Borussia Dortmund, men det ville være i fodboldens sande ånd, selvsamme ånd, som kritikere nu beskylder klubberne bag den nye Super League for ville at ødelægge. Mine venner, fodboldens ånd, sjæl og identitet blev til dels smadret allerede for næsten 30 år siden, da man tillod pengestærke bagmænd og organisationer til at overtage kontrol med den professionale fodbold på kontinentet. Man burde havde oprettet en instans indenfor UEFA, der ville holde øje, at der aldrig var penge, der styrede fodbolden, men uha, det lyder som noget fra DDR og Sovjettiden, så det må vist være en dårlig idé.

Nu ligger man, som man har redt. Det kan godt være, at Super League med Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Liverpool og andre ikke bliver til noget i år, men de pengestærke oligarker og sheiker skal nok finde vej til deres liga for de få udvalgte, hvor de kan udveksle deres milliarder af dollars med hinanden, på bekostning af sporten og de mange millioner fodboldfans, utallige klubber og fodboldtalenter. Man ved desværre udmærket godt, hvem og hvad det kommer til at gå ud over.

Blog Comments powered by Disqus.