Nokia 5800

Efter opfordring fra en af mine gode venner, har jeg valgt at skrive min erfaringer med mobiltelefonen Nokia 5800. Jeg har haft den i hænderne i præcis 7 dage og føler at jeg er i stand at bedømme dens egenskaber og funktioner. Jeg skal lige tilføje at jeg hverken er en professional gadgetanmelder eller har overordentlig forstand på mobilteknologi (nørd). Godt, så kan vi gå i gang!

Image without description

Størrelse og udseende

Første indtryk var rigtig god da jeg åbnede boksen og i den så den frække, sorte mobil. Den er lavet af plastik, men jeg tror ikke at det er noget billig plastikbras, fordi den føles godt og solidt i hånden. Nokia 5800 er 108 mm lang, 52 mm bred og 15 mm dyb. Som sagt, den sidder godt i hånden og føles slet ikke for stor som nogle andre smartphones (man skal nærmest have håndværkerhånd for at kunne holde på f.eks. Iphone i hånden).

Image without description

Telefonen er udstyret med touchscreen og jeg kan skrive med det samme – den er jeg meget begejstret for. Alle mine berøringer bliver registreret, selv dem med negleberøring! Når man trykker på skærmen, får man en lille stødvibration som signal på at berøringen er registreret. Meget fikst og det fungerer upåklageligt. Desuden kan man justere vibrationens styrke, hvis man ønsker det.

På startsiden i bunden er der to knapper: telefon og kontakter, som ikke behøver nærmere beskrivelse; de gør hvad det skulle.

I venstre øverste side er der ur. Hvis man trykker på det kan man indstille alarm og verdensur. I højre øverste side findes ikon for forbindelse. Et klik på det og så kan man forbinde telefonen via trådløst internet, GPRS, USB, Bluetooth osv.

Funktioner

Nokia 5800 er udstyret med Symbian 60 5th Edition og det aner jeg ikke hvad det betyder (i forhold til tidligere versioner eller f.eks. Android), men systemet virker godt og solidt. I menuen kan man se de traditionelle: Beskeder, Kontakter, Kalender, Galleri, Log, Internet, Indstillinger og Hjælp, men også Nokia Maps og musikmenuen med radio, musikafspiller og podcasting. Desuden er der undermenu Programmer, hvor der ligger rigtig mange programmer som Filstyring, Regnemaskinen, Konvertering, Chat, Ur, Optager, RealPlayer, Noter, Ordbog, Programopdateringer, Kontakter osv. Under Programmer vil alle fremtidige applikationer blive placeret.

Image without description

Jeg har aldrig været glad for at skrive sms’er på de traditionelle mobiltelefoner og selv i dag må jeg betegnes som semi-sms-analfabet (hermed navngiver jeg det som SSA-syndrom), så det var naturlig at jeg var rimelig skeptisk angående det at skrive sms’er på en touchscreen. Men jeg skulle skamme mig, fordi det fungerer million gange bedre end på en klassisk knaptelefon. Jeg tror at det er fordi jeg kan trykke med pegefingeren på skærmen og skrive forholdsvis hurtigt i forhold til før hvor det gik afsindigt langsomt pga. mit SSA-handicap. Nu kan jeg faktisk glæde mig over at jeg skulle svare på en sms. Thank you, Nokia (eller på finsk: kaksi maksi nokiaksi).

Image without description

Jeg er rimelig glad for Nokia Maps som via den indbyggede GPS finder ens position og interessante punkter i nærheden (med mindre man bor på Antarktis, da jeg tvivler at der er mange kubanske restauranter på det hvide kontinent).

Hvis jeg ikke har mulighed for at høre musik eller radio på arbejdet, ville jeg nok gå lidt amok fra tiden til anden. Heldigvis kommer Nokia 5800 med en god musikafspiller som hurtigt kan finde ens musiksamling. Lyden er fremragende, dog er medfølgende høretelefoner fandeme irriterende, fordi øresneglende falder hele tiden ud af ørerne. Det kan godt være at jeg har store ører, men Nokia kunne gøre dem lidt mere “sticky”.

Radio fungerer også som det skal. Den er udstyret med RDS hvilket betyder at man kan se radiostations navn og evt. program der er i gang.

Andre aplikationer

Jeg har installeret Google Maps, ikke fordi det er bedre end Nokia Maps, men fordi jeg kan og fordi det er en god alternativ. Selvom telefonens internetbrowser fungerer fint, installerede jeg Opera Mobile 10 beta og jeg må sige at det er simpelthen en fremragende browser hvor man enkelt og hurtigt kan komme rundt på internettet. Den kommer med en slags startside hvor man har mulighed for at placere ni af mest besøgte/interessante sider.

Image without description

Da jeg er en flittig Gmail bruger, har jeg selvfølgelig installeret Gmail klient som også fungerer som det skal. Via Nokias Market og andre kilder har jeg installeret Metro widget, Fringe, Sports Tracker, Mobbler, Tie Master Limited Edition, MiniGolf 99, Calories, Tic Tac Toe og Shazam, dog bruger jeg kun Fringe som Skype klient, Metro widget til at læse ikke alt for spændende nyheder og Mobbler som last.fm klient. Nokia Market fungerer udmærket. Det er hurtigt, overskueligt og installation af programmer går hurtigt.

Batteritiden er rigtig god for en smartphone. Jeg bruger rimelig meget radio, musikafspiller, internetbrowsing via trådløst internet plus et par andre widgets og telefons batteri kan holde i hvert fald 2-3 dage. Jeg er mere end glad for min nye telefon og kan helt klart anbefale den til alle. Jeg er ikke sikker på at Nokia 5800 er en Iphone killer, men jeg ved at den kan rigtig meget af det samme for langt mindre penge.

Comments: 0

Comments are closed.