Itching & Scratching Film Festival II

I november 2013 i Aarhus var der en sandelig tour de force i følelserne på filmlærred. Der forgik nemlig Itching & Scratching Film Festival, hvor der blev vist over tyve kortfilm og dokumentarer fra Bosnien og Danmark.

Af alle de film, der var på programet, vil jeg især huske bl.a. Me and my Punk, Day on Drina, Neverending Story, My Lost Generation, Unfinished Journeys, Close Up in Total, Children of the Center and Yours and Ours.

Me and my Punk er en fortælling om en nordbosnisk familie, der spiller og lever for punkmusik. Deres tilsyneladende idylliske familiebillede braser sammen, da faren og moren går fra hinanden. Deres familieband går i opløsning, men faren Slavko har ikke opgivet håbet.

Day on Drina er en kort dokumentar om udgravninger af jordiske rester af bosniere, der blev massakreret af serbiske styrker under krigen i 1990’erne. Den var meget stærk, især fordi historien bliver fortalt udelukkende af levende billeder, uden nogen form for kommentarer af hverken folk bag filmen eller de andre involverende.

Vladimir Tomić My Lost Journey er en meget stærk og følelsesladet autobiografisk dokumentar om instruktørens lykkelige barndom i Jugoslavien, men også den ulykkelig tid efter krigen i Bosnien, hvor Vladimir faktisk ender i Danmark som flygtning sammen med sin familie.

Comments: 0

Comments are closed.