Dánjal - in concert

Den 15. september 2012 var jeg med til en koncert med Dánjal, der spiller en såkaldt bastard etnomusik. Jeg er nok mest tilbøjelig at definere deres musik som en blanding af klezmer og balkan. Koncerten blev afholdt på spillestedet Atlas i Aarhus. Det var en slags intimkoncert, hvor der ikke var flere end halvtreds (hvis ikke mindre) tilskuere. Men – hold da op – hvor var det en usædvanlig og mindeværdig oplevelse! Bandet er ikke bare fremragende musikere, deres sange er iørefaldende og melodiske. Dánjal består af Dánjal a Neystabo, (forsanger), Kim Nyberg (mandolin), Annika Jessen (klarinet), Sidse Holte (vokal), Stephan Sieben (guitar), Erik Olevik (bass) og Ulrik Brohuus (trommer). Sidste Holte var dog fraværende i Aarhus.

For mig, som kommer fra Balkan og har en meget tæt forhold til klezmer/balkanmusik, er det fascinerende at se hvordan en flok dygtige musikere fra Danmark, Færøerne, Sverige of Finland kan spille en så speciel art musik, som ikke har mange berøringspunkter med den lokale musiktradition, selvom der af og til kan høres skandinaviske folkemusikelementer (især færøsk) i Dánjals musik.

Bandet har udgivet to albums og jeg er næsten overbevist om, at Dánjal spillede hele deres repertoire på de to timer koncerten varede. Det er svært at fremhave enkelte sange ud af deres katalog, men der var et par stykker, der har rørt mig på en speciel måde.

"The Big Wheel Keeper" er nok bandets største hit, som er helt i tråd med ovennævnte balkan/gøjlermusik. Ifølge forsangeren Danjals forklaring er sangen om en (fiktiv) Hjulvogter, der kontroller alle tråde i verden. "The Palace" er endnu en sang som er svær at ryste af sig med sin fandenivoldske balkan- og klezmer rytmer, krydret med lidt tango her og der. "Bring Me Along" har en nostalgisk tone (hos mig i hvert fald) som lader tanker til ”fransk efterår”. Og til sidst vil jeg fremhave "Give Me", der er en fortrydende sang med sine orientelske lyde og rytmer. Der er noget magisk og tryllebindene over repeterende omkvæd (Give Me), der i øvrigt er den eneste tekst i sangen. Alle sange, som sagt, iørefaldende, Dánjal er et temmelig originalt band med sin særegne genre, der i øvrigt er af en eller anden grund blevet rimelig populær i Skandinavien.

Det er længe siden jeg oplevede en så god koncert og vil uden tvivl se dem lige så snart de besøger et spillested i radius af 100 kilometer. Tjek deres webside ud, gør dig selv en tjeneste og bestil begge deres albums. Hvis du sætter pris på original musik og udmærket sangskrivning, så bliver du ikke skuffet.

Comments: 0

Comments are closed.