I slutningen af den elvte episode (“Bad Dreams”) af den fremragende amerikanske serie The Wire (HBO, 2002-2008) findes der en seks minutters sekvens, som jeg mener er noget af det bedste i dramaserie-genren og tv-serier generelt.
Seriens narrative kompleksitet opsummeres i den ovennævnte sekvens, hvor man på få minutter har mulighed for at få indsigt i næsten hele anden sæson af serien (i hvert fald den del med fagforeningsmanden Frank Sobotka og hans relation til ‘Grækeren” og hans kriminelle organisation).
I en scene taler Franck Sobotka med sin nevø Nicky om hvordan han vil sige til politiet alt om Grækerens foretagende og deres ulovlige kollaboration. Og da han siger, at han er på vej til et møde med Grækeren, tilbyder nevøen at tage med ham, men Franck har på fornemmelsen, at mødet muligvis ikke ender godt, og derfor afviser tilbudet og siger med vreden i hans stemme: “I don’t fucking want you with me, Nick! Go home!”
Frank har indset at hans kriminelle handlinger har bragt både hans søn i fængsel og hele hans familie i livsfare, og derfor vil han gøre det eneste rigtige i hans optik – samarbejde med politiet og stoppe Grækeren før det er for sent.
Under næsten hele sekvensen brugen man non-diegetisk musik, navnlig den græske sang “Efige, Efige” sunget af den prominente græske sanger Stelios Kazantzidis. Musikken understreger moralske og eksistentielle kvaler Franck Sobotka går igennem, samtidigt viser man Grækerens ubekymrethed over fremtiden og hans arrogante overlegenhed.
Slutscenen hvor man ser Frank går imod Grækeren og hans følge er et pinefuldt øjeblik, fordi vi ved, at der vil ske noget grufuldt til protagonisten. Denne scene har næsten en bibelsk proportion: man ser en lam blive ofret.
Selvom det gør ondt at se “i aktionen”, hvordan det onde vinder over det gode, hvor er det befriende at se en serie følge en anden vej end den konforme man så mange gange ser i de konventionelle, såkaldte least objectionable programming, serier.
Litteratur
Schiesel, Seth (1998): “Paul L. Klein, 69, a Developer Of Pay-Per-View TV Channels”, New York Times (13.07.1998). http://www.nytimes.com/1998/07/13/business/paul-l-klein-69-a-developer-of-pay-per-view-tv-channels.html (besøgt 04.11.2012)
Wikipedia (2012): “Bad Dreams (The Wire)”. en.wikipedia.org/wiki/BadDreams(The_Wire) (besøgt: 04.11.2012)
Comments: 0